Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΜΕ TH ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ HOLY MOTORS ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 53ου ΦEΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Η πολυσυζητημένη ταινία «Holy Motors»  του Γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ, γαλλιστί  Leos Carax αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις του φετινού φεστιβάλ των Καννών αποσπώντας το βραβείο Νεότητας.

Ο  Γάλλος κινηματογραφιστής αποτύπωσε μια 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού.  Στην  πόλη του φωτός μεταμορφώνονται ξαφνικά οι πάντες παίζοντας ένα αλλεπάλληλο «γαϊτανάκι» ρόλων.
Το φιλμ αποτελεί μια ελεγεία στην ανθρώπινη ψυχή και στην  ελευθερία του σινεμά. Με μια ανατρεπτική «κινηματογραφική» γραφή, την οποία δεν μπορεί κανένας να εντάξει σε κανένα  δημιουργικό είδος της 7ης τέχνης, κατορθώνει ο Λέον Καράξ να καθηλώσει κυριολεκτικά τους σινεφίλ.



Πραγματικός χαμαιλέοντας είναι Ντενί Λαβάν, ενώ οι Εύα Μέντες και Κάιλι Μινόγκ εμφανίζονται  σε ρόλους που δεν τις έχουν συνηθίσει οι θαυμαστές τους. Απ’  αυτό το υπέροχο κινηματογραφικό πάζλ δεν θα μπορούσε να λείψει και ο βετεράνος – πλέον-  Μισέλ Πικολί σε ένα απρόβλεπτο  ρόλο.


Στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά και τη μνήμη και του αδικοχαμένου Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια τροχαίου δυστυχήματος, που συνέβη τη στιγμή των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας του.

Επίσης, θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τα καινούρια φιλμ της εγχώριας παραγωγής, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει συνολικά το έργο των Άκι Καουρισμάκι, Αντρέα Ντρέζεν και Μπαχμάν Γκαμπαντί.
Το εκθεσιακό μέρος περιλαμβάνει τα  δρώμενα «Ράβοντας χωρίς κλωστή», «Noble liesTracey Snelling: Nothing»της Ράνιας Ράγκου,  «Samkura: Περιπλάνηση» και «Stop-carré στο ευρωπαϊκό σινεμά».
©Typologos.com 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου